Kapcsolódó fogalmak

« Vissza az előző oldalra | Utolsó módosítás dátuma: 2012. May. 08. 18:02

Jelen oldal célja, hogy az internet marketingben legtöbbet használt fogalmakat, kifejezéseket közérthető módon elmagyarázza és ezzel hozzájáruljon a kifejezések egységes értelmezéséhez, használatához. Ismerje meg Ön is az Internetel kapcsolatos alapfogalmakat.

Adatbázis
Adatok szervezett gyűjteménye, amely lehetővé teszi az adatok tetszőleges szempontok szerinti rendszerezését és visszakeresését. Az adatbázisok lényege, hogy az adatok mellett a köztük lévő kapcsolatokat is tárolja, függetlenül az adatok fizikai elhelyezkedésétől.
API (Application Programming Interface)
Szabványos és jól dokumentált függvények és eljárások halmaza, amiket a programozó a szoftver, és hardver vezérlésére használhat.
Applet
JAVA nyelven írt program weboldalak részére.
Backup
Fontos adatoknak, programoknak biztonsági okokból készített másolata. A többnyire külön tárolóban őrzött adatok az eredeti meghibásodása, vagy elvesztése esetén használhatók.
Banner (Szalaghirdetés)
Az internetes reklámozás legáltalánosabban használt eszköze. Mérete 468*60 pixel. Az IAB/CASIE szabvány szerint ez a "full banner", más méreteket (lásd pl: button) külön névvel láttak el.
Bit/s (bits per second)
Az információ áramlásának egyik mértékegysége. A kommunikációs csatornán másodpercenként átvitt bitek számát adja meg.
Böngésző
Webböngészőnek vagy böngészőnek (angolul browser) nevezzük azon programokat, amelyekkel az interneten található tartalmakat – legtöbbször weblapokat – lehet megtekinteni, illetve az interneten keresztül elérhető szolgáltatásokat használni.
Cache
A korábban letöltött vagy használt állományok, adatok átmeneti tárolására használt memória- vagy lemezterület. Amennyiben újra szükség van rájuk, a cache területről gyorsabban előhívhatók, mint az eredeti helyükről. Az interneten a távoli szerverekről letöltött állományok helyi gépen való ideiglenes tárolására használják a cache technikát.
CGI (Common Gateway Interface)
Olyan csatlakozási felület, amely a programozók számára lehetővé teszi háttérben futó rövid programok, alkalmazások készítését egy webszerveren.
CMS (tartalomkezelő oldal)
Internetes adminisztrációs felületen, a tulajdonos által szerkeszthető, gyakran változó tartalommal bíró weboldalaknál beszélünk dinamikus lapokról. Elkészítésükhöz komolyabb programozási háttér szükséges.
Cookie
A felhasználó böngészőjén keresztül annak merevlemezére kerülő információs fájl, ami egyértelműen azonosítja a felhasználót a következő látogatás alkalmával.
CRC (Cyclic Redundancy Check)
A digitális kommunikációban alkalmazott egyik leggyakoribb hibaellenőrzési eljárás, amely kis számítási kapacitás és többlet mellett biztosít igen jó módszert az átvitel során esetlegesen keletkező hibák detektálására.
CSS
A CSS (angolul Cascading Style Sheets) a számítástechnikában egy stílusleíró nyelv, mely a HTML vagy XHTML típusú strukturált dokumentumok megjelenését írja le. A CSS-t a weblapok szerkesztői és olvasói egyaránt használhatják, hogy átállítsák vele a lapok színét, betűtípusait, elrendezését, és más megjelenéshez kapcsolódó elemeit.
Daemon
Háttérben futó, és folyamatosan figyelő program a szerver gépeken, mely bizonyos események előfordulásakor lép akcióba.
DHTML (Dynamic Hypertext Markup Language)
A HTML kiterjesztése olyan új elemekkel, melyek a weboldalak tartalmának mozgalmasabbá tételét szolgálják. (pl.: mozgó feliratok, animációk)
DNS (Domain Name System)
A hálózaton elosztott adatbázis, mely az internetre kapcsolódó számítógépek domain neveit tartalmazza, és lehetővé teszi a nevek átfordítását IP címekre. Azért van rá szükség, hogy a szerverekhez rendelt neveket a számítógépes rendszerek megtalálják az interneten.
Domain név
Az a cím, amit az internetes böngészőkbe beírva látogatóink elérik honlapunkat. Formája pl.: www.szolgaltatasneve.hu. Kiválasztása ha lehet, történjen marketing szempont alapján!
DoS (Denial of Service)
Hálózatba kapcsolt számítógép rosszindulatú megtámadása, annak erőforrásainak és szolgáltatásainak lefoglalására.
E-mail
Az interneten, vagy hálózaton keresztül küldött elektronikus üzenet. Az elektronikus levél tartalmazhat szöveget, és csatolt fájlokat is.
Flash
Egy igen népszerű program a Macromedia-tól. Segítségével a webfejlesztők importálhatnak különböző grafikus eszközöket, képeket, és különböző animációkat, különleges effekteket, hanghatásokat készítsenek. A tartalom ezután fileként mentődik .SWF kiterjesztéssel.
Frame
A HTML nyelvbe utólag bevezetett kiegészítés, mellyel egy weboldalt több (önállóan formázható, mozgatható és hivatkozható) keretre vagy mezőre lehet osztani.
FTP (File Transfer Protocol)
Hálózati protokoll, amelynek segítségével adatállományokat lehet két hálózati számítógép között átvinni. Az egyik számítógép fájlszerverként működik, a másik gépen a felhasználó valamilyen kliens szoftvert használ.
GUI (Graphical User Interface)
Olyan felhasználói felület, ahol a számítógép vezérlése parancsok és szöveges menük helyett ikonokkal, ablakokkal, és egyéb rajzos elemekkel történik. A GUI rendszerint egérrel használható.
Homepage (Kezdőoldal)
A Website bevezető oldala és általában tartalomjegyzéke, ahonnan a Website szinte bármelyik részére eljuthatunk. A honlap általában az az oldal, ami egy Domain név beírásakor megjelenik.
Honlap, weboldal, weblap
Egy olyan "digitális felület", amin szöveges, képes (animációs, filmes) formában mutathatja be vállalkozását, értékesítheti termékeit, kommunikálhat ügyfeleivel, üzleti partnereivel. Mindezt régiós korlátok nélkül. A weboldal a cég internetes arculata lesz.
HTML (Hyper Text Markup Language)
Oldalleíró nyelven készült, a webböngésző általi megjelenítésre alkalmas dokumentum. Az internet szabványos hypertext leíró nyelve.
HTML5
A HTML5 a következő, jelentősen átdolgozott változata a HTML-nek (Hypertext Markup Language), a web fő jelölőnyelvének. Egyik fő tervezési célja, hogy a webes alkalmazásokhoz ne legyen szükség pluginek (pl. Adobe Flash, Microsoft Silverlight, Sun JavaFX) telepítésére.
HTTP (Hyper Text Transfer Protocol)
A szolgáltatók egymáshoz, és a felhasználókhoz való kapcsolásához használt rendszer, kommunikációs szabvány.
HTTPS (Hyper Text Transfer Protocol Secure)
A szolgáltatók egymáshoz, és a felhasználókhoz való kapcsolásához használt rendszer, kommunikációs szabvány, az adatforgalom mindkét irányú titkosításával.
Hypertext
Szöveges adatállomány adatszervezésének olyan módja, ahol az információ szerkezete lehet strukturált, illetve asszociációk révén összekapcsolt, kiemelt szövegre kattintva újabb összefüggései, és szintjei nyílnak meg az információknak.
IMAP (Internet Message Access Protocol)
Levelezési protokoll, amely lehetővé teszi az azt futtató klienseknek, hogy az ugyanezt a protokollt futtató gazda-levelezőszerverről üzeneteket olvassanak be. A POP3-hoz képest megnövelt funkcionalitást tartalmaz.
Internet
Az internet egy olyan hatalmas adatbázis, amely rengeteg számítógép hálózatot fog össze. Ennek eredménye egyfajta kibertér, amely a valódi világ mellett egyfajta alternatív teret biztosít. Az internet a számítógépek összekötéséből jött létre, hogy az egymástól teljesen különböző hálózatok egymással átlátszó módon tudjanak elektronikus leveleket cserélni, állományokat továbbítani. Az internet úgynevezett TCP/IP alapú hálózat.
Intranet
Az intranet, az internet mellett, időben utána megjelent fogalom. Az intranet tulajdonképpen a hálózaton belüli hálózat megjelölésére szolgál. A legtipikusabb intranet egy vállalat belső hálózata, amely természetesen más hálózatokkal összekötve is működhet.
IP cím
Azonosítószám minden hálózatban, amelyben a kommunikáció a TCP/IP protokoll szerint folyik. A mai, 32 bites, IPv4 szabvány szerint, ez egy négy, pontokkal elválasztott, 1-3-számjegyű szám, 0 és 255 között. A jövőbeli, 128-bites, IPv6 szabvány rendszert használ, mely nagyságrenddel gyorsabb adatátvitelt, nagyobb adatbiztonságot, valamint garantált sávszélességet biztosít multimédia alkalmazásokhoz.
JAVA
A SUN Microsystem által kifejlesztett objektumorientált, hardver- és szoftverfüggetlen, teljes programozási nyelv, és futtatókörnyezet. Relatíve biztonságos, de lassú alkalmazások írhatók vele.
JavaScript
A JavaScript programozási nyelv egy objektumalapú szkript nyelv, amelyet weblapokon elterjedten használnak. Eredetileg Brendan Eich, a Netscape Communications mérnöke fejlesztette ki; neve először Mocha, majd LiveScript volt, később „JavaScript” nevet kapott, és szintaxisa közelebb került a Sun Microsystems Java programozási nyelvéhez.
Keresőoptimalizálás
A weboldal tartalmát úgy alakítjuk ki, hogy az bizonyos kulcsszavakra keresve, a lehető legjobb eredménnyel szerepeljen az internetes keresők (pl. Google) találati listáján.
Link
Weboldalakon, hipertext, és hipermédia anyagokban alkalmazott hivatkozási technika. Az aktuális oldalról a benne elhelyezett hivatkozásra kattintva közvetlenül a hivatkozott oldalra, vagy a hivatkozott fájlra válthatunk át.
Mailbox
Elektronikus postaláda, tárolóegység egy levél-kiszolgálógépen, ahol elektronikus levelek fogadására, és ideiglenes tárolására van lehetőség.
Microsite
Néhány oldalból álló Website, mely nem tartalmazza az összes információt, csak azokat, amik relevánsak. Általában promóciókhoz, piackutatásokhoz használják. Elhelyezését tekintve lehet a vállalati ill. termék-Website, vagy egy nagyobb Website speciális része.
MIME (Multipurpose Internet Mail Extensions)
Az e-mail formátumot kiterjesztő internet-szabvány, amelynek segítségével az internetes levelekhez nem szöveges fájlokat is lehet csatolni.
Multimédia
A multimédia olyan információs tartalom, vagy feldolgozási rendszer, amely a hagyományostól eltérően többféle csatornát is használ (szöveg, hang, kép, animáció, videó), hogy a felhasználókat tájékoztatja vagy szórakoztatja.
Online
Interaktív, és egyidejű kapcsolattartási mód hálózaton keresztül távoli számítógépekkel.
PHP (Personal Home Page)
A PHP egy nyílt forráskódú, számítógépes szkriptnyelv, legfőbb felhasználási területe a dinamikus weboldalak készítése, általában szerver-oldalon használják, bár létezik parancssori interfésze is, illetve önálló, grafikus felületű alkalmazások is létrehozhatóak vele.
Ping
Számítógépes hálózati eszköz, melynek segítségével ellenőrizhető, hogy az adott távoli számítógép elérhető-e egy IP hálózaton keresztül. A ping adatcsomagokat küld a célgépnek, és választ kér rájuk.
Plugin
A Böngésző alapszoftverét kiegészítő szoftvermodul. A modulok által kínált kényelmi funkciók nem szerves részei a Böngészőknek, ezért azokat külön kell letölteni a készítő Website-járól. Általában ingyenesek. A legelterjedtebb Plugin-ek a különböző képi, audio- és videoállományok megtekintését teszik lehetové a Böngészőben.
POP3 (Post Office Protocol Version 3)
A POP3 egy alkalmazás szintű protokoll, melynek segítségével az e-mail kliensek egy meglévő TCP/IP kapcsolaton keresztül letölthetik az elektronikus leveleket a kiszolgálóról. Napjainkban ez a legelterjedtebb protokoll az elektronikus levelek lekéréséhez.
Protokoll
A protokoll egy egyezmény, vagy szabvány, amely leírja, hogy a hálózat résztvevői miképp tudnak egymással kommunikálni. Ez többnyire a kapcsolat felvételét, kommunikációt, adat továbbítást jelent.
Proxy szerver
A proxy lényegében egy olyan kiszolgáló, amely egy másik kiszolgálót helyettesít. Helyi hálózatokon általában valamilyen más funkcióval együtt működtetik. Az interneten arra használják, hogy a szolgáltatások elérésére irányuló kéréseket ne saját maga válaszolja meg, hanem irányítsa azokat egy közeli kiszolgálóhoz, amely az adott szolgáltatással rendelkezik és nagyobb teljesítményt produkál.
Search Engine (Keresőmotor)
Olyan interneten található számítógép, illetve azon futó programok, melyek bizonyos időközönként automatikusan feltérképezik a World Wide Weben található több milliárd Website-ot, és kigyűjtik, majd adatbázisba rendezik az ott található kulcsszavakat. A felhasználók ebben az adatbázisban kereshetnek kulcsszavak szerint, a találatokat pedig Hypertext formában kapják meg. A legnépszerűbb keresomőtorok: AltaVista, Google, Excite, Infoseek, Lycos, Magellan, Yahoo stb.
SMTP (Simple Mail Transfer Protocol)
Az SMTP egy viszonylag egyszerű, szöveg alapú protokoll, ahol egy üzenetnek egy vagy több címzettje is lehet. Általában ezt a protokollt használják az interneten a levelek továbbítására.
SQL (Structured Query Language)
Strukturált lekérdezési nyelv. A relációs adatbázisok kezelésére szolgáló legelterjedtebb programozási nyelv.
SSH (Secure Shell)
A telnet biztonságos változata, amely a szerver azonosításával, és a forgalom titkosításával gondoskodik arról, hogy illetéktelenek akkor se nyerhessenek hozzáférést a távoli szerverhez és a küldött, vagy fogadott adatokhoz, ha képesek a hálózati forgalom lefigyelésére.
SSL (Secure Socket Layer)
A Netscape által kifejlesztett, nyilvános biztonsági protokoll, melynek segítségével az interneten át biztonságos összeköttetés teremthető a kommunikációban résztvevő szereplők között.
TCP/IP (Transmission Controll Protocol/Internet Protocol)
Az internetes protokoll csomag két legfontosabb protokollja. A hálózatba kötött gépek egymás közötti kommunikációjának szabályait írja le.
Telnet
Folyamatos, interaktív terminálkapcsolatot lehetővé tevő protokoll két gép között TCP/IP hálózatokon, illetve az erre szolgáló program neve.
Tűzfal
Olyan szoftveres, vagy hardveres technika, amellyel az intézmények a helyi hálózatukat megvédhetik a külső hálózatról érkező betörések ellen. A bejövő és kimenő adatforgalom figyelésével, megszűrésével, és korlátozásával.
URL (Uniform Resource Location)
A interneten használt cím meghatározási séma, amely a hálózaton lévő információk, és fájlok elérési módját, és helyét adja meg.
W3C (World Wide Web Consortium)
A W3C olyan egymással együttműködő technológiák fejlesztésével foglalkozik, melyek segítségével kiaknázhatjuk az internet összes lehetőségét az információs fórumok, a kereskedelem, a kommunikáció, és a kollektív tudás terén egyaránt.
Webgrafika, webdesign, internetes arculat
Ahogy egy nyomdai terméken, úgy az interneten is fontos, hogy "hirdetésünk" külalakja igényes, esztétikus legyen, mert az nagyban befolyásolja a látogatók cégünkről alkotott véleményét. Fontos az áttekinthetőség, kezelhetőség. A weboldalon elhelyezhetünk szöveges, képi, animációs - hangos elemeket is.
Webtárhely
Egy szolgáltató által biztosított "fiók", ahol weboldala, adatai vannak tárolva. Ez általában éves díjszabású.
WWW (World Wide Web)
A WWW az interneten működő, hiperlinkekkel összekötött dokumentumok rendszere.
XML (eXtensible Markup Language)
Az XML a W3C által ajánlott általános célú leíró nyelv, speciális célú leíró nyelvek létrehozására. Segítségével kódokkal ellátott szövegformátumban fejezhetők ki az adatok, így azok értelmezhetővé válnak más alkalmazások számára is.
AWorks Partner bejelentkezés

Partner

Ügyfél bejelentkezés

AWorks Partner

E-mail üzenet az AWorks Stúdió csapatának

Kapcsolat

Kérdése van? Írjon!

Az alábbi űrlap kitöltésével üzenetet küldhet az AWorks Stúdió munkatársai részére. Kérjük minden mezőt valós adatokkal töltsön ki!

Kapcsolat

Üzenet szövege