Honlapok optimalizálása

« Vissza az előző oldalra | Utolsó módosítás dátuma: 2012. May. 08. 18:02

Egy weboldal elkészítése közben és utána is, több szabványnak és ajánlásnak megfelelően kell optimalizálni a honlapot, hogy az megfelelő legyen a látogatónak, a böngészőnek, a keresőknek, és a webtárhelyet se terhelje meg túlságosan. Ezekről az optimalizálásokról olvashat ezen az oldalon.

W3C valid kódolás

A W3C valid kódolás egy minőségbiztosítás arra, hogy a weboldala megfelel a kor követelményeinek, és hogy a legmodernebb technikákkal készült. A World Wide Web Konzorcium által készített teszt nem kötelező szabvány, csak egy ajánlás a honlapkészítők-, és a böngészőket gyártó vállalatok számára. A világon létező honlapok kb. 96%-a nem szabványos módon lett megírva, de a legtöbb böngésző még így is jól jeleníti meg őket, akár validak akár nem. Persze ez nem az adott honlapnak köszönhető, hanem a böngészők jó hibakezelő tulajdonságának.
Jelenleg többfajta ajánlás létezik, ezek például a HTML 4.01, XHTML 1.0, XHTM 1.5, XHTML 2.0 és a napjainkban oly divatossá vált HTML 5. Ezen szabványok legtöbbjét minden böngésző támogatja (némelyiket az Internet Explorer nem). Van szabvány ami még el sem készült, például az XHTML 2.0 és a HTML 5.

Böngésző függetlenség

A valid HTML kód megírása még nem jelenti feltétlenül a honlap tökéletes megjelenését minden böngészőben, hiszen ezek a szoftverek is értelmezhetik eltérő módon a szabványokat. Napjainkban is szükség van a böngésző függő kód megírására, emiatt egy honlapszerkesztőnek rendelkeznie kell minden népszerű böngésző legújabb és legnépszerűbb verziójával is. Jó példa erre az eltérő szabványkövetésre a lekerekített szegélyű DIV dobozok, amelyeket másként kell megadni az Opera, a Firefox és másként a Chrome böngészőkbe, az Internet Explorer pedig csak a 2011-ben megjelent 9-es verziótól kezdve ismeri ezt a technikát.
Másik népszerű példa erre az XHTML 1.5-ös szabvány szerint készült honlap, amit az Internet Explorer egyáltalán nem támogat.

Sebesség optimalizálás

A szuper gyors Internetkapcsolatok világában nem tűnik soknak 3-4 KB spórolás oldalbetöltésenként, mégis fontos lehet egy nagy látogatottságú weboldal életében a sebességre optimalizálás, hiszen sok 100 MB adatforgalmat lehet vele spórolni akár havonta is. Egy fizetős tárhelyen is van forgalmi maximum megadva, aminek az átlépése után a szolgáltató lecsökkentheti a honlap elérésének sebességét, vagy szerződéstől függően fel is függesztheti azt.

Keresőoptimalizálás

A keresőoptimalizálással (SEO) a keresők (például Google, Bing) miatt fontos, hiszen aki honlap készítésre szánja a pénzét és idejét az szeretné, ha arra a célközönség rátalálna. Emiatt kell a honlapokat jól optimalizálni. A keresőoptimalizálásról és az azzal kapcsolatos fogalmakról részletesen is olvashat honlapunkon.

Ergonómia és design

A fentebb említett optimalizálások a honlap megjelenésére, szabványkövetésére vonatkoztak, de nem elhanyagolható a látogató sem, aki majd böngészi a weboldalt. Ha egy honlap nincs jól felépítve, nem átlátható, nincsenek jól elhelyezve a menüpontok és a tartalom, akkor nem marasztalni fogja a látogatót, hanem taszítani. Olyan hatalmas az Internet és annyira sok weboldal van, hogy egy látogatónak ha nem egyből átlátható a honlapon talált információ, akkor inkább keres egy másik -hasonló tartalmú- oldalt.
AWorks Partner bejelentkezés

Partner

Ügyfél bejelentkezés

AWorks Partner

E-mail üzenet az AWorks Stúdió csapatának

Kapcsolat

Kérdése van? Írjon!

Az alábbi űrlap kitöltésével üzenetet küldhet az AWorks Stúdió munkatársai részére. Kérjük minden mezőt valós adatokkal töltsön ki!

Kapcsolat

Üzenet szövege